woensdag 5 juli 2017

Douches

Hoe zeep je je goed in, terwijl je in je douchecel de straal niet kunt afzetten? Dat is een oefening die we thuis nooit doen, maar deze uitdaging hoort bij onze reis.
Simpel: strak tegen de muur aan staan en soppen maar.
Bij sommige campings werkt dat zo: Je werpt buiten de douchecel een gekocht muntje in de gleuf van een automaat en vanaf dat moment werkt de sproeikop voor 4 of 6 minuten. Gevoel voor tijd is dan cruciaal.Wanneer je tijd verbruikt is en je staat nog in het sop, dan stopt de kraan ergens... Heb je een reservemuntje, dan loop je naakt ingezeept door de gemeenschappelijke ruimte naar de gleuf om de kraan andermaal te activeren. Dat is heel grappig als achter de wasbakken andere mannen zich b.v. staan te scheren en jou als een met zeepbellen omhulde glibberjanus in de spiegel zien langssnellen...
Een ander vernuftig systeem is de doucheautomaat die wèl te onderbreken valt.
Je let eerst op of er een rood lampje brandt. Als dat brandt, dan heb je nog water van de vorige douchegebruiker en moet je eerst die resterende tijd opgebruiken. Dat kan 20 seconden zijn, maar ook 3 minuten. Je hebt géén idee. Het douchen wordt dan een soort casino met kansberekeningen. Brandt het lampje, dan druk je in de douchecel eerst op de start/stopknop om de restminuten  op te maken. Dàn pas mag je, ook weer buiten je cel, al dan niet ingezeept, je eigen munt inwerpen.
Een derde campingsysteem geeft altijd alleen koud water, maar het wàrme moet je dan weer met een muntje bij kopen.
Voor ons is dat kaassie, want koud water is iets waarin wij ons hélemaal thuis voelen. Geen muntjes nodig, de straal stoppen wanneer je dat wenst, zo lang als je wil, nooit ingezeept de cel uitrennen.
Over een weekje of zo klimmen we door de Alpen.
Heerlijk! Nooit muntjes nodig voor het smeltwater van een bergbeek.